Mazars logo Mazars logo Mazars logo Mazars szakmai blog

2016-tól módosulnak a számlázó programokkal szembeni követelmények

2016. január 1-jétől új funkcióval kell bővíteni a számlázó programokat, valamint az időszaki elszámolású ügyletek új szabályozásával érintett adózók számára is szükségesek lehetnek fejlesztések. Most még van idő az ezekkel kapcsolatos felkészülésre és tesztelésre, ne hagyjuk őket az utolsó pillanatra!

1. Új elvárt funkció a számlázó programokban

Amint arról korábban beszámoltunk, a 2014. július 1-jével újonnan hatályba lépett, a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet (továbbiakban Rendelet) tavaly ősszel bevezette a számlázó programok kötelező bejelentését. A Rendelet ezen felül további, jövőre hatályba lépő rendlkezéseket is tartalmaz, amelyekkel kapcsolatban javasolt időben felkészülni.

2016. január 1-jétől ugyanis a számlázó programokkal kapcsolato követelmények egy új, „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkcióval egészülnek ki. Vagyis, jövő évtől kezdve minden számlázó programnak rendelkeznie kell egy önálló, de a programba beépített modullal, amely az elektronikus adathordozón tárolt, papíralapon vagy elektronikusan kibocsátott számlák adattartalmának exportálását teszi lehetővé:

  • kibocsátási dátum megadásával meghatározható időszak, illetve
  • sorszámtartomány szerinti csoportosításban is.

Az új funkció célja az egységes, és így az adóhatóság számára is könnyen ellenőrizhető, adóvizsgálatokon történő adatszolgáltatás elősegítése.

2. Idoszaki elszámolású ügyletek

Szintén informatikai fejlesztéssel járhat az Áfa törvény időszaki elszámolású ügyletek teljesítési időpontjára vonatkozó új szabályozása, amely a legtöbb adózó számára ugyancsak 2016-tól lép életbe (a könyvviteli, könyvvizsgálati, adó- tanácsadási szolgáltatásokkal érintett társaságoknak 2015. július 1-jétől már ezek szerint kell eljárniuk).

Emlékeztetőül: az ilyen ügyleteknél főszabály szerint a teljesítési időpont az elszámolási időszak utolsó napja. A módosítás azonban a főszabálytól eltérő szabályokat is tartalmaz:

  • az adófizetési kötelezettség a számla, vagy nyugta kibocsátásának időpontjában keletkezik, ha a bizonylat kibocsátása és a fizetés esedékessége megelőzi az adott időszak végét;
  • ha azonban a fizetés esedékessége az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik, úgy a teljesítés időpontja az esedékesség, de legkésőbb az időszak végétől számított 30. nap, amennyiben a felek által megállapított fizetés határidő ennél későbbi időpontra esne.

A fentiek kapcsán fontos, hogy a számlázó programunk a megváltozott teljesítési időpont szabályoknak is megfeleljen, így azoknak, akik az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket még nem végezték el, az új funkció mellett egyúttal erre is érdemes figyelmet fordítaniuk.

Amennyiben a fentiek kapcsán bármilyen kérdésük merülne fel, tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésre.

Új hozzászólás

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük