Mazars logo Mazars logo Mazars logo Mazars szakmai blog

2018. január 1-jétől ismét változik a Környezetvédelmi termékdíj szabályozása!

2018. január 1-től menetrendszerűen módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, ennek tervezete a napokban került fel az Országgyűlés honlapjára. Bár az elmúlt időszakban nem volt olyan év, amikor ne módosult volna a termékdíj szabályozás, a finomhangolás tovább folytatódik. Bár a mostani változtatásokat elsősorban az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló 2012/19/EU Irányelv (WEEE Irányelv) változásai indokolták, kisebb-nagyobb mértékben a jogszabály más részei is módosulnak, és bizonyos esetekben a díjtételek is változnak. Jelen cikkünkben a legfontosabb változásokat foglaljuk össze.

A WEEE irányelv rendelkezései szerint az EU-ban 2018. augusztus 15-ét követően az elektromos és elektronikai berendezések vonatkozásában már egységes besorolásokat kell használni. Ennek megfelelően módosul a hulladékgazdálkodási jogszabályok mellett a termékdíj törvény is. Bár az új kategóriák lefedik a régi kategóriákat, tekintettel arra, hogy korábban egy vtsz. szám több kategória alá is tartozhatott, a termékdíj törvény mellékletében a következő évtől már nem találjuk meg majd a kategóriánkénti csoportosítást, kizárólag a termékdíj köteles elektromos és elektronikai berendezések vtsz. számok szerinti felsorolása lesz feltüntetve. Jó hír azonban, hogy a termékdíjtétel is egységesítésre került az 57 Ft/kg díjtétellel, így a szórakoztató elektronikai cikkek (korábbi 114 Ft/kg), és a rádiótelefon-készülékek (korábbi 304 Ft/kg) esetében ez jelentős csökkenést jelent.

Egyszerűsítést jelent majd a nyilvántartások vezetésében, hogy a vtsz. számok meghatározása során a 2010. január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályokról a termékdíj szabályozás áttér a tárgyév január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályokra. Azonban a 2010. évi és a 2017. évi áruosztályozási különbségekből fakadóan ez azt is jelenti, hogy egyes termékek bekerülnek a termékdíj szabályozás alá, mint például a reptereken, ügyfélszolgálatokon használt monitorok, vagy a biztonsági kamerák, és a webkamerák.

A kategóriák változása, illetve a vtsz. számok meghatározásának egyszerűsítése miatt tehát érdemes áttekinteni a termékeinket, hogy biztosan megfelelő kategóriába soroljuk be őket, illetve biztosan ne fussunk bele abba a helyzetbe, hogy nem fizetünk termékdíjat a termékdíjköteles termékünkre, vagy éppenséggel feleslegesen fizetünk. Bár a termékdíj köteles termékek köre lényegében nem változik, a fenti példák is azt mutatják, hogy akadhatnak a gazdálkodóknál egyedi eltérések.

A kereskedelmi csomagolószerek kategóriája az évek során fokozatosan kiürült, és már kizárólag a fémből készült ital-csomagolószereket tartalmazta. 2018. január 1-jével azonban törlik a törvényből a kereskedelmi csomagolószer kategóriát, és a fémből készült italcsomagolások átkerülnek a fém csomagolószerek alapkategóriájába. Ennek következtében a korábbi fém kereskedelmi csomagolószer után fizetendő 304 Ft/kg díjtétel helyett már csak az 57 Ft/kg alapdíjtételt kell megfizetni a fémből készült italcsomagolások után.

Szemben a fém ital-csomagolószereknél és egyes elektromos, és elektronikai berendezéseknél tapasztalt termékdíj csökkenéssel, a reklámhordozó papírok, illetve a műanyag zacskók tekintetében emelkedik a termékdíj mértéke. Reklámhordozó papírok tekintetében a korábbi 85 Ft/kg díjtétel 114 Ft/kg díjtételre emelkedik. A könnyű műanyag zacskók esetében pedig a tárgyi hatály változik. Az eladótéri műanyag zsákok és zacskók is a műanyag bevásárló reklámtáskákhoz hasonlóan egységesen 1 900 Ft/kg díjtétellel adóznak majd a korábbi alacsonyabb 57 Ft/kg helyett, így eredményezi ez a változás a termékdíj bevételek növekedését.

A fenti kategóriák és termékdíjtételek változásán túl érdemes még azt is kiemelni, hogy a gépjárművekre alkalmazható termékdíj átalány a hibrid autók, illetve a tisztán elektromos autók esetében 30-50%-kal alacsonyabb lesz.

A törvényváltozás fogalmi meghatározásokat is érint (pl. reklámhordozó papír, irodai papír, elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló zsák), illetve egyértelművé teszi, hogy a jogutódlással történő megszűnés esetén a termékdíj átvállalási szerződéseket újra kell kötni. A módosítás emellett az új adózás rendjéről szóló törvénytervezettel is összhangba hozza a termékdíj törvény adóeljárásra vonatkozó rendelkezéseit.

Amennyiben kérdése van, kérjük, keresse adószakértő kollégánkat!

Kardos Dóra

Kardos Dóra okleveles közgazdász. 2011-től a Mazars Kft. Adó és Jogi Üzletágánál dolgozik Adómenedzserként. Adótanácsadói képesítését 2011-ben szerezte a Penta Unió Zrt.-nél. Dóra ügyfélkörét elsősorban nemzetközi cégek magyarországi leányvállalatai alkotják. Több éves tapasztalattal rendelkezik nemzetközi és hazai adózási kérdésekben, adóauditokban, az adózók adóhatóság előtti képviselete terén.
Új hozzászólás

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük