Mazars logo Mazars logo Mazars logo Mazars szakmai blog

IFRS-ek hazai alkalmazása

Kihirdették az IFRS-ek egyedi beszámolókban való alkalmazásáról szóló kormányhatározatot

2015. június 12-én kihirdetésre került az 1387/2015. számú kormányhatározat a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazásáról, amellyel a magyarországi pénzügyi beszámolási rendszer jelentős lépést tesz az IFRS széles körű hazai alkalmazása felé. A kormányhatározat lehetővé, illetve egyes esetekben kötelezővé teszi a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) egyedi beszámolókra történő hazai alkalmazását.

A Kormányhatározat szerint a bevezetés kötelező 2017. január 1-től a hitelintézetek, hitelintézetekkel egyenértékű szabályozásnak megfelelő egyes pénzügyi vállalkozások, és a tőzsdén jegyzett vállalkozások számára, míg 2018. január 1-től a szövetkezeti hitelintézetek, szövetkezeti hitelintézetek integrációjában részt vevő egyéb hitelintézetek, valamint egyes kisebb méretű hitelintézetek számára.

2016. január 1-től kezdődően, tehát már a 2017-es kötelező bevezetés előtt választhatják az IFRS-ek alkalmazását a tőzsdén jegyzett vállalkozások és azon vállalkozások, amelyek legfelsőbb anyavállalata IFRS konszolidált beszámolót készít. 2017. január 1-től pedig minden könyvvizsgálatra kötelezett vállalkozás és biztosító előtt is megnyílik az IFRS alkalmazás lehetősége.

A bevezetés tehát kötelező lesz a tőzsdei társaságok és a hitelintézetek és választható a biztosítók, valamint minden könyvvizsgálatra kötelezett társaság számára.

Az IFRS alkalmazása jelentős előnyökkel járhat:

  • hozzájárul a pénzügyi mutatók, beszámolók nemzetközi összehasonlíthatóságához,
  • ezáltal javítja a hazai vállalkozások nemzetközi versenyképességét,
  • megkönnyíti a pénzügyi piacokra való kilépést,
  • növeli a tulajdonosok és érintettek számára rendelkezésre álló nyilvános információk körét, érthetőségét, minőségét,
  • adminisztrációs terhek csökkenéséhez vezethet a jelenleg többféle pénzügyi beszámolási rendszer szerinti is jelentést készítő társaságok számára.

A bevezetésben érintett társaságokat és az alkalmazás főbb határidőit az alábbiakban foglaltuk össze:

 

Habár az IFRS szerinti egyedi beszámolás jelentős előnyökkel járhat, az átállás korántsem egyszerű feladat és veszélyeket is tartogathat, így gondos előkészítést, szakmai felkészülést és projektszemléletű támogatást igényel. Az átállást választóknak célszerű megbecsülni az átállást követően megváltozó pénzügyi mutatók hatásait, biztosítani a megfelelő belső erőforrásokat, szakértelmet a bevezetés és a folyamatosan változó IFRS standardok későbbi követése miatt, módosításra lehet szükség az informatikai rendszerekben és adatszolgáltatásokban és fel kell készülni a pénzügyi beszámolóban bemutatandó bővebb információigény biztosítására.

Mivel az első IFRS szerint közzétett beszámoló összehasonlító adatainak biztosításához már a bevezetést megelőző időszakok pénzügyi adatait is szükséges IFRS szerint bemutatni (tehát a 2017-es üzleti évben kötelező bevezetés esetén a 2016.12.31.-es nyitó beszámoló adatait szükséges IFRS szerint elkészíteni), az időben történő felkészülés, hatáselemzés kulcsfontosságú az átállási folyamat során.

Az elkövetkező hónapokban további információkkal, hírlevelekkel és igény szerint konzultáció, vagy akár célzott oktatás keretében is támogatjuk ügyfeleink felkészülését és várhatóan a közeljövőben üzleti reggeli keretében bővebben is ismertetjük az IFRS bevezetés legfontosabb kérdéseit.

Amennyiben az IFRS bevezetés kapcsán bármilyen kérdésük merülne fel, tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésre.

Benedek Zoltán, FCCA

Benedek Zoltán a Mazars könyvvizsgálati és tanácsadási területeinek vezetője. Okleveles könyvvizsgáló, IFRS mérlegképes könyvelő, ACCA tag. Több, mint 17 éve foglalkozik nemzetközi és hazai számvitellel, könyvvizsgálattal és széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik tranzakciós tanácsadás, vállalati átalakulások, IFRS és cégértékelés területén.  

Új hozzászólás

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük