Mazars logo Mazars logo Mazars logo Mazars szakmai blog

Közérthetőbbé válhatnak az adózás általános szabályai

Augusztus 18-ig véleményezhetők az adózás rendjének megújítására kidolgozott törvénytervezetek. Még van idő a visszajelzésre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már több mint egy éve kapta azt a feladatot, hogy tegye átláthatóbbá, illetve egyszerűsítse a magyarországi adóeljárási szabályokat.
A július végén megjelent két törvénytervezet ezért 2018-tól leváltaná (hatályon kívül helyezné) a korábbi adózás rendjéről szóló törvényt (az Art-ot). A kiadott dokumentumok azonban most még véleményezhetőek, az NGM várja az adózók visszajelzéseit, észrevételeit.

A tervezetek az alábbi linken érhetők el:

http://www.kormany.hu/hu/dok?source=8&type=302#!DocumentBrowse

Miért újítják meg az adózás rendjének szabályozását?

A jogalkotó célja egy rövidebb, könnyebben érthető, az adóhatóság szolgáltató jellegét is hangsúlyozó anyag megalkotása. Az átláthatóságot elősegítendő kiemelt szempont volt, hogy az adózás rendjét leíró jogszabály kevesebb részletszabályt tartalmazzon. A jelenlegi szabályozásban ugyanis sok eljárási szabályt a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényben (Ket.) kellett keresni, így az adózási szabályokat az általános közigazgatási szabályokkal párhuzamosan értelmezni. Ez megnehezítette a jogalkalmazást.

Hogyan újul meg az adózás rendje?

2018-tól sikerülhet a leválás a többi közigazgatási szabályról, azaz az adóigazgatás ebből a szempontból „a saját lábára állhat”. Valójában továbbra is két jogszabályt kell alkalmazni, azonban mindkettő kifejezetten az adójogviszonyokra fókuszál majd:

  1. lesz egy általános eljárási szabályokat tartalmazó jogszabály (az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény), emellett
  2. az adózói jogok és kötelezettségek részletszabályait is új törvény tartalmazza majd (az adózás rendjéről szóló törvény).

Az átláthatóság jegyében az alapelvek között új elemként jelenik meg a közérthetőség elve. Emiatt a korábbi Art.-ból számos olyan részletszabályt vettek ki, ami valójában nem általános adóeljárási rendelkezés, hanem például a személyi jövedelemadó, a társasági adó, iparűzési adó, vagy Áfa adónemekhez kapcsolódott. Ezek most majd a megfelelő anyagi jogi jogszabályban kaphatnak helyet. Emellett a kormány számos területen kap felhatalmazást, hogy rendeletben alkosson részletszabályokat. Tehát a két új törvény mellett számos törvénymódosításra és kormányrendeletre is számíthatunk az őszi ülésszakaszban.

Milyen tartalmi újdonságok vannak?

A strukturális változás mellett vannak tartalmi újdonságok is. Ezeket felsorolás szerűen részletezzük:

–  megszűnik az ún. fokozott adóhatósági felügyelet intézménye csakúgy, mint az adószám felfüggesztése;

–  az adóellenőrzések időtartama nem haladhatja meg a 365 napot;

–  új szolgáltatásként jelenik meg a mentorálás, azaz a maximum 6 hónapos a szakmai segítségnyújtás, amelyet minden kezdő    vállalkozásnak felajánl a NAV;

–  a szándékos adóeltitkolás esetén kiszabható – jelenleg 200-%-os – bírság mértékének a felére csökken. Emelkedik viszont a késedelmi- és önellenőrzési pótlék, illetve a NAV által fizetendő kamat összege is;

–  a fellebbezésről lemondó adózók a bírság felének elengedésére lesznek jogosultak.

Mi a jogalkotás várható ütemterve?

A mostani két új tervezet augusztusi véleményezése után szeptemberben kerül a parlament elé, és várhatóan októberben fogják elfogadni. A fent bemutatott jogszabályi átalakítások miatt azonban – várhatóan – késő őszre újabb jókora adócsomaggal készül a jogalkotás. Emellett novemberben új adóvégrehajtási törvény is várható, tekintettel arra, hogy a végrehajtási szabályok is teljesen kikerülnek az Art-ból.

Mit tegyen ha kérdése van?

Amennyiben a törvénytervezetekkel, vagy a fent leírtakkal kapcsolatban bármilyen észrevétele, vagy kérdése merülne fel, megkereshet minket, és mi közvetítjük véleményét a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Ez jó alkalom lehet arra, hogy egy-egy szabály tekintetében az adózók is beleszólhassanak a jogalkotásba, így biztatjuk Önöket a visszajelzésre.

 

 

 

 

 

H.Nagy Dániel

Dr. H. Nagy Dániel a Mazars Kft. adóigazgatója. A hazai adórendszer mellett kiválóan ismeri az adóhatóság működését és sokéves rutint szerzett a cégeket terhelő közterhekkel kapcsolatos jogszabályok, valamint a társasági adó, illetve a reklámadó területén is. Az említett adónemek mellett elsősorban a bankadóval, a pénzügyi tranzakciós illetékkel, a kisvállalati adónemekkel, az innovációs járulékkal és a vagyonszerzési illetékekkel foglalkozott. A jogszabályértelmezésen túl számottevő gyakorlati tapasztalatra tett szert az adóellenőrzési és végrehajtási eljárások vizsgálata kapcsán. Dr. H. Nagy Dániel az adójogi szakemberképzésben is nagy gyakorlattal rendelkezik, angolul és németül beszél.
Új hozzászólás

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük