Brexit – blir det något handelsavtal?

Brexit – blir det något handelsavtal?

tis 22 dec 2020

Med knappt tio dagar kvar av 2020 är frågan alltjämt om Storbritannien lämnar övergångsperioden och EU med ett avtal eller inte.

Förhandlingar har pågått mellan parterna sedan Storbritannien lämnade EU den 31 januari i år. Deadlines har satts för när besked senast ska meddelas om man kommer överens eller inte, men tyvärr har dessa inte hållits. Parterna har framförallt inte varit överens om hur avtalet ska se ut avseende handeln, fisket i vattnet kring de brittiska öarna, människors rättigheter och friheter samt ett framtida samarbete.  Även den senaste förhandlingsrundan var resultatlös.

Som det ser ut nu finns tre alternativ på vad som kan hända från och med den 1 januari 2021. Alternativ 1 är att Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal och då kommer WTO:s regler för handel att gälla vilket innebär en enorm skillnad för företag och konsumenter. Alternativ 2 är att övergångsperioden kommer att förlängas, något som premiärminister Boris Johnson har sagt sig vara motvillig till. Alternativ 3 är att parterna trots allt kommer överens om ett avtal i sista sekunden.

Konsekvenserna av att vi fortfarande inte vet om det blir ett avtal eller inte skapar en enorm ovisshet om vad som kommer att gälla i början av nästa år, både vad gäller resande för privatpersoner men framförallt vad gäller för företag som handlar över gränsen.

Det finns dock vissa konsekvenser som redan är kända och som ni kan läsa mer om i tidigare publicerade artiklar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *