Återinföring av tillfällig hyresrabatt

Återinföring av tillfällig hyresrabatt

tis 19 jan 2021

Under våren 2020 infördes ett tillfälligt stöd där en hyresvärd kunde ansöka om ersättning för sänkt hyra till hyresgäster inom vissa särskilt utsatta branscher. Regeringen föreslår nu att denna hyresrabatt ska återinföras till att även gälla perioden januari – mars 2021.

Under våren 2020 infördes ett tillfälligt stöd där en hyresvärd kunde ansöka om ersättning för sänkt hyra till hyresgäster inom vissa särskilt utsatta branscher. Stödet kunde erhållas mellan april – juni 2020 och ges med 50 procent av den nedsatta fasta hyran, dock med maximalt 25 procent av den ursprungliga hyran.

Regeringen har nu lämnat ett förslag på att tillfälligt återinföra dessa bestämmelser till att även omfatta stöd för nedsatta hyror under perioden januari – mars 2021. Stödet riktar sig till hyresgäster inom vissa utsatta kundnära branscher som fått ekonomiska svårigheter med anledning av coronapandemin. En lista på vilka branscher som avses omfattas av stödet hittar du här.

Stödet avser sänkning av den fasta hyran under 1 januari – 31 mars 2021 och ska kunna ges med 50 procent av den nedsatta fasta hyran, i övrigt följer hyresstödet tidigare uppbyggda regler.

Kompensationen för stödet avseende april – juni 2020 kunde sökas retroaktivt av hyresvärden genom digitalt ansökningsförfarande via länsstyrelsen. Hur ansökan om stöd enligt nuvarande förslag kommer att se ut återstår att se. Regeringen ska återkomma med ytterligare information om stödets utformning och själva ansökningsförfarande.  

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *