Även staten omfattas av den omvända skattskyldigheten vid omsättning av mobiltelefoner m.m.

Även staten omfattas av den omvända skattskyldigheten vid omsättning av mobiltelefoner m.m.

ons 02 jun 2021

Den 1 april infördes nya bestämmelser om omvänd skattskyldighet vid omsättning av mobiltelefoner, integrerade kretsanordningar spelkonsoler, pekdatorer och bärbara datorer och liknande produkter. Syftet med införandet av bestämmelserna är att hindra momsbedrägerier.

De nya bestämmelserna gäller omsättning mellan personer som är eller ska vara registrerade för moms i Sverige. Bestämmelserna innebär att det är köparen (istället för säljaren) som är skyldig att redovisa moms på försäljning av dessa varor om beskattningsunderlaget (försäljningssumman) för omsättningen av dessa varor i en faktura sammanlagt överstiger 100 000 kr.

För att köparen ska bli skattskyldig för omsättningen krävs att det inte endast är förvärvet av dessa varor som gör köparen skyldig att registerna sig för moms. Detta innebär exempelvis att om en beskattningsbar person som bedriver momsfri verksamhet, och därför inte är registrerad till moms, köper mobiltelefoner till sin egen verksamhet så omfattas inte denna person av den omvända skattskyldigheten endast till följd av förvärvet.

Bestämmelserna gäller oavsett om säljaren är en svensk eller utländsk beskattningsbar person.

Med anledning av de nya bestämmelserna har Skatteverket den 17 maj gjort ett förtydligande avseende försäljning av denna typ av varor till stat och kommun. Enligt Skatteverkets uppfattning bedriver staten, liksom alla statliga affärsverk och alla kommuner, ekonomisk verksamhet i någon omfattning och de är därför beskattningsbara personer. Det innebär att omvänd skattskyldighet ska tillämpas vid försäljning av denna typ av varor till stat och kommun, om förutsättningarna i övrigt är uppfyllda.

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *