Nu börjar den särskilda fastighetstaxeringen 2024

Nu börjar den särskilda fastighetstaxeringen 2024

fre 23 feb 2024

Nu är det dags för den särskilda fastighetstaxeringen, som i år omfattar hyreshus, ägarlägenheter, industrier, täktmarker, elproduktionslägenheter, specialenheter och lantbruk.

Du som äger en nybyggd fastighet eller en fastighet som det skett större förändringar på, och omfattas av den särskilda fastighetstaxeringen, ska lämna deklaration senast den 4 mars.

Du som är fastighetsägare lämnar, beroende på vilken fastighetstyp du äger, fastighetsdeklaration vart tredje eller sjätte år. Du kan dessutom vara skyldig att lämna deklaration i den särskilda fastighetstaxeringen om det föreligger en nytaxeringsgrund. En nytaxeringsgrund kan till exempel vara:

  • Att fastigheten är nybildad
  • Att det har skett en ny- eller tillbyggnation
  • Att du har erhållit bygg- eller rivningslov
  • Att det skett en arealförändring
  • Att användningen av fastigheten eller byggnadstypen har ändrats
  • Att skatte- och avgiftsförhållanden har ändrats, t.ex. om en samhällsnyttig verksamhet har flyttat in eller ut

Tänk på att du bara får ett föreläggande om att lämna deklaration om Skatteverket har kännedom om nytaxeringsgrunden genom offentliga uppgifter, t.ex. om det finns ett bygglov eller ett rivningslov. Om du inte har fått någon deklaration kan du kontakta Skatteverket och begära att få det.

Mazars har en Real Estate-grupp bestående av branchspecialister med lång erfarenhet inom revision, rådgivning, skatt och finansiella transaktioner, som erbjuder integrerade helhetslösningar till dig inom fastighetsbranchen.

Har du frågor om deklarationen eller vill diskutera andra skattefrågor kopplade till din verksamhet? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.  

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *