Utlänningslagen – förändrade ekonomiska krav för permanent uppehållstillstånd

Utlänningslagen – förändrade ekonomiska krav för permanent uppehållstillstånd

mån 20 sep 2021

Riksdagen har beslutat om förändringar i utlänningslagen som börjar gälla 20 juli 2021 som påverkar utländska arbetstagare och deras familjer i Sverige när de ansöker om permanent uppehållstillstånd.

Migrationsverket är ansvarig myndighet för alla prövningar av uppehållstillstånd och kommer pröva alla ansökningar som inte var färdiga före 20 juli 2021 mot de nya reglerna. Det finns inga övergångsregler vilket innebär att om du redan har ansökt om förlängt uppehållstillstånd eller permanent uppehållstillstånd och inte fått beslut före 20 juli 2021 kommer ansökan att prövas enligt de nya reglerna.

För arbetstagare som ansöker om permanent uppehållstillstånd gäller precis som tidigare att den tidigare tillståndsperioden granskas i avseende till att kraven kring försäkringsskydd och ersättning är uppfyllda.

De nya reglerna innebär dessutom att en arbetstagare ska kunna visa underlag på att den kan försörja sig själv och sin familj på ett varaktigt sätt samt att bostaden är tillräckligt stor för hela familjen. En annan ändring är att alla familjemedlemmarna måste självständigt uppfylla kraven för att få permanent uppehållstillstånd. Det sker en separat prövning för varje familjemedlem.

Alla vuxna över 18 år i familjen behöver kunna försörja sig själv för att få ett permanent uppehållstillstånd. Migrationsverket har ännu inte fastställt hur stor inkomst som krävs för att kunna anses som tillräcklig för att klara sin egen försörjning.

Samtliga familjemedlemmar som fyllt 15 år prövas dessutom mot om de har levt ett skötsamt liv i Sverige.

De nya reglerna innebär även att om en familj får tillökning i Sverige genom fler barn så ställs högre krav på inkomst samt storlek av bostad.

Även om en person, eller någon av dess familjemedlemmar, inte uppfyller kraven för permanent uppehållstillstånd kan det ändå gå att få ett förlängt tidsbestämt uppehållstillstånd.

Än så länge har inget krav på kunskaper i svenska språket införts.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *