Portugals nya regelverk – detta gäller efter avskaffandet av NHR-reglerna

Portugals nya regelverk – detta gäller efter avskaffandet av NHR-reglerna

mån 25 mar 2024

Från och med årsskiftet 2023/2024 avskaffades Portugals Non-Habitual Resident Regime, de så kallade NHR-reglerna. Nu har en ersättare skapats, som antogs från och med den 1 januari 2024, och som riktar sig till de som arbetar med vetenskaplig forskning och innovation.

Mazars har tidigare skrivit inlägg om avskaffandet för NHR-reglerna här. Personer som redan omfattas av reglerna vid avskaffandet behåller sin status och under samma villkor till dess att tioårsperioden löpt ut.

De som registrerar sig som skattemässigt bosatta i Portugal från och med 1 januari 2024 kommer beskattas enligt Portugals sedvanliga progressiva skattesatser.

Nya regelverket

Från och med den 1 januari 2024 riktar sig Portugals nya regler till dem som arbetar med vetenskaplig forskning och innovation. Detta är den första skillnaden mot det gamla NHR-skattesystemet: aktivt arbete är nu obligatoriskt för att dra nytta av detta regelverk, med målsättningen att Portugal ska gå från det europeiska Florida till Europas Silicon Valley.

När enskilda personer kvalificerar sig för reglerna kommer de att ha en liknande skatteram som de som beviljades det gamla NHR-skattesystemet och med samma tillämpningsperiod som det gamla regelverket (dvs. 10 år), men den här gången utan undantag för pensioner. Vidare har behörighetskraven för att kvalificera sig skärpts, samtidigt som de inkomster som omfattas av det nya undantaget öppnas upp och nu även omfattar kapitalvinster från utlandet.

Vilka och vad avses omfattas av de nya reglerna?

  • Personer som undervisar inom högre utbildning och vetenskaplig forskning, samt arbete som anses som ’teknik- och innovationscentra’.
  • Ett ’högkvalificerat yrke’ i ett företag som har gynnats av skattesystemet för investeringsfrämjande (RFAI) under ansökningsåret eller de senaste 5 åren, eller företag som exporterar minst 50 % av sin omsättning under startåret eller de föregående 2 åren. Vad som utgör ’högkvalificerat yrke’ och vilken verksamhet som ett företag behöver bedriva för att omfattas återstår att definieras närmre.
  • Arbete i ett företag som bedriver ekonomisk verksamhet som av offentliga investeringsorgan anses vara relevant för Portugals ekonomi.
  • Arbete inom FoU, om kostnaderna berättigar till skatteincitament för forskning och utveckling.
  • Skattemässigt bosatta på Azorerna eller Madeira (enligt villkor som ännu inte har fastställts).

Sökande får inte ha varit skattemässigt bosatt i Portugal under något av de senaste fem föregående åren.

Största fördelarna

  • Fast skattesats på 20 % på anställningsinkomster, utan tak.
  • Allmänt undantag för inkomster och vinster från utländska källor (med undantag för svartlistade jurisdiktioner och pensioner).

Ovanstående gäller under en 10-årsperiod efter det att du har kvalificerat dig som skattemässigt bosatt i Portugal och fått en godkänd ansökan. Utöver detta finns idag ingen förmögenhetsskatt i Portugal och även omfattande undantag för arvs- och gåvoskatt tillämpas.

Det nya regelverket erbjuder en bred tillämpning av undantag för inkomster från utlandet, vilket kan vara av betydelse för företagsledare och höginkomsttagare avseende, bland annat, utdelningar, räntor och kapitalvinster. Behörighetskraven kan kräva mer strukturering och planering än tidigare, men den övergripande skattemiljön i Portugal kan fortfarande vara gynnsam.

Har du eller ditt företag funderingar kring flytt till Portugal har vi här på Mazars många års erfarenhet och kan hjälpa till. Vid frågor tveka inte att kontakta oss!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *