Förslag om anpassning av investeraravdraget efter ändrade EU-regler om statligt stöd

Förslag om anpassning av investeraravdraget efter ändrade EU-regler om statligt stöd

fre 15 mar 2024

Investeraravdrag kan definieras som ett statligt stöd enligt bestämmelserna i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF). Ett beviljat investeringsavdrag innebär att avdrag får göras i inkomstslaget kapital. En proposition som publicerades den 12 mars 2024 har behandlat frågan om anpassning av investeraravdrag med anledning av ändrade EU-regler om statligt stöd. Där föreslås ändringar av inkomstskattelagens befintliga bestämmelser om investeraravdrag.

Nuvarande regler

Investeraravdrag har funnits i svensk rätt sedan år 2013 och syftet med dess införande var att stimulera tillgången till kapital för mindre företag. Reglerna är utformade för att vara förenliga med den allmänna gruppförordningen (GBER). En ny förordning har utfärdats av EU-kommissionen gällande ändringar av GBER, vilket har genererat i att en ny proposition har publicerats av regeringen gällande en anpassning av investeraravdraget i svensk rätt.

Innebörden av investeraravdrag är att fysiska personer eller dödsbon som gör nyinvesteringar i mindre företag kan få en skattelättnad i inkomstslaget kapital om 30 % på upp till hälften av det belopp som har betalats för andelar i bolaget i vilket andelar förvärvas. Investeringsavdrag kan göras under betalningsåret eller året efter betalningsåret i inkomstslaget kapital

Investeringsavdrag ges upp till 650 000 kronor per person och år, vilket motsvarar förvärv av andelar för 1,3 miljoner kronor.

Kriteriet gällande att investeringen ska göras i ett mindre företag innebär att det ska röra sig om ett aktiebolag, en svensk ekonomisk förening eller motsvarande bolag som har fast driftsställe i Sverige.

Investeraravdrag får bara göras om företaget som andelar förvärvas i vid tidpunkten för förvärvet inte har varit verksamt på någon marknad, eller har varit verksam på en marknad i mindre än sju år efter sin första kommersiella försäljning på en produkt- eller tjänstemarknad. De nuvarande bestämmelserna om bedömningen av huruvida eller i vilken utsträckning företag har varit verksamma på någon marknad beskriver att om företaget har förvärvat 25 procent eller mer av verksamheten från någon annan ska även den förvärvade verksamheten och dess ålder tas hänsyn till. Bedömningen av om den förvärvade verksamheten uppgår till minst 25 procent av ett företags verksamhet görs vid tidpunkten för den skattskyldiges förvärv av andelen i företaget och baserat på det företagets faktiska verksamhet. Hur denna bedömning ska göras i det enskilda fallet har överlåtits till rättstillämpningen.

Ett exempel på hur investeringsavdrag beräknas enligt de nuvarande reglerna är om företaget X AB gör en nyemission och erbjuder att aktier tecknas för 100 kronor styck. Den fysiska personen Y väljer att teckna sig för 500 aktier och betalar 50 000 kronor för dessa aktier. Investeraravdragets storlek blir därmed 25 000 kronor, vilket utgör hälften av 50 000 kronor. Detta ger en skattereduktion på 7 500 kronor (25 00 kronor × 30 %) för den fysiska personen Y.

Förslag på ändring

Genom den nya propositionen, som publicerades den 12 mars 2024, föreslås en ändring av de nuvarande reglerna. Syftet med propositionen är att se till att bestämmelserna om investeraravdrag även fortsatt uppfyller villkoren i GBER och att stödet fortsatt är förenligt med EUF-fördraget. I propositionen behandlas frågan om hur bedömningen avseende hur länge ett företag har varit verksamt på marknaden ska göras för att vara förenlig med EU-reglerna.

I propositionen anför regeringen att det krävs att gränsen för när en förvärvad verksamhet utgör en så stor del av företagets verksamhet att den ska beaktas vid bedömningen av åldersvillkoret sänks från nuvarande 25 procent till 10 procent, med syfte att förhålla sig till GBER.

I propositionen beskrivs det att om det företag i vilket andelar har förvärvats i sin tur har förvärvat en verksamhet från någon annan, ska som huvudregel även den förvärvade verksamheten beaktas vid bedömningen av om företaget har varit verksamt på någon marknad eller hur länge det har varit verksamt efter sin första försäljning.

Enligt den föreslagna ändringen ska denna huvudregel dock inte gälla om den förvärvade verksamhetens nettoomsättning under den period som motsvarar det förvärvande företagets beskattningsår närmast före förvärvet uppgick till mindre än 10 procent av det förvärvande företagets nettoomsättning under samma period. Om verksamheten har förvärvats under företagets första beskattningsår ska denna prövning i stället baseras på den period som motsvarar företagets beskattningsår fram till förvärvet.

Enligt propositionens förslag ska inte heller huvudregeln gälla i vissa fall när företaget har bildats genom en fusion av överlåtande bolag. Verksamheten ska inte beaktas i ett överlåtande bolag vid bedömningen av verksamhet på marknaden, i det fall att omsättningen i ett överlåtande bolag var mindre än 10 procent av den totala omsättningen i samtliga överlåtande bolag under beskattningsåret närmast före fusionen.

De föreslagna ändringarna föreslås att träda i kraft den 1 juli 2024 och tillämpas första gången på förvärv av andelar som görs efter den 30 juni 2024.

Om du har några funderingar gällande hur du kan påverkas av de föreslagna ändringarna så hjälper vi på Mazars gärna till med att besvara dina frågor.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *