Storbritannien avskaffar de förmånliga skattereglerna för personer med hemvist utanför landet

Storbritannien avskaffar de förmånliga skattereglerna för personer med hemvist utanför landet

fre 05 apr 2024

Den 6 mars 2024 annonserade Storbritannien i sin vårbudget att man har för avsikt att avskaffa de nuvarande, förmånliga, beskattningsreglerna för s.k. ”Residents non-domiciled” eller ”non-dom”. Reglerna gäller för privatpersoner bosatta i Storbritannien men som saknar särskild skattemässig hemvist i landet. Reglerna ska i stället ersättas med ett nytt, bosättningsbaserat, skattesystem. Förändringarna föreslås gälla från och med den 6 april 2025.

Nuvarande regler

Enligt det nuvarande regelverket beskattas inte individer som i och för sig är skattemässigt bosatta i Storbritannien, men som inte anses ha sin särskilda skatterättsliga hemvist (domicil) i landet, för utländska tjänste- och kapitalinkomster om inkomsterna inte har förts in i Storbritannien (remittance basis of taxation).

Sådan beskattning sker först efter att individen har varit skattemässigt bosatt i Storbritannien i 15 av de senaste 20 åren. Individen anses då även ha sin särskilda skatterättsliga hemvist i landet och beskattas för samtliga inkomster, oavsett var i världen inkomsten kommer från.

Även arvsskatten påverkas av detta regelverk, eftersom arvsskattesystemet idag bedöms med hänsyn till arvlåtarens hemvist vid en viss given tidpunkt.

De nuvarande reglerna är mycket fördelaktiga och att bosätta sig i Storbritannien har därför varit väldigt attraktivt för individer med stora utländska tillgångar.

Förslag på ändring

Nuvarande regelverk föreslås avskaffas från och med den 6 april 2025 och i stället ersättas av ett nytt skattegynnat regelverk för ”Foreign Income and Gains” (FIG). Reglerna innebär att individer som inte varit skattemässigt bosatta i Storbritannien under en period på minst tio år kan välja att undanta utländska inkomster från beskattning under de första fyra åren, oavsett om inkomsten tas in i landet eller inte. Regelverket innebär även att individen kan ta emot utdelning från s.k. offshore trusts utan att beskattas för detta i Storbritannien.

Om man väljer att beskattas enligt FIG-regelverket resulterar det dock i att man förlorar rätten till ett inkomstavdrag (Personal Allowance), vilket är ett individuellt uträknat belopp för vilket man inte behöver betala skatt på. Även rätten till ett avdrag vid beräkning av kapitalvinstskatt (Annual Exempt Amount) går förlorat.

Individer som redan är skattemässigt bosatta i Storbritannien per den 6 april 2025 och har varit så i mindre än fyra år, kommer att kunna omfattas av de nya FIG-reglerna för återstoden av fyraårsperioden.

Även arvsskatten förväntas följa det nya regelverket och övergå till ett bosättningsbaserat regelverk. Det innebär att alla individer efter tio år av skattemässig hemvist i Storbritannien kommer att omfattas av arvsskatt. Flera faktorer kommer dock att påverka beskattningen så en genomgång av beskattningssituationen i varje enskilt fall kommer att behöva göras.

Vad händer nu?

För de som idag omfattas av det nuvarande regelverket men som inte kommer att omfattas av de nya FIG-reglerna, föreslås tillfälliga övergångsbestämmelser gälla. Bland annat ska skatt endast behöva betalas på 50 % av de utländska inkomsterna under det brittiska skatteåret 2025/2026. Dessutom ska en reducerad skattesats om 12 % kunna tillämpas på tillgångar som tas in till Storbritannien från den 6 april 2025 och två år framåt.  

Det är dock värt att notera att det hålls val i Storbritannien senare i år vilket kan innebära förändringar i regeringens sammansättning och därmed också ändringar i det nu framlagda förslaget.

Vi har ett nära samarbete med våra kollegor i Storbritannien vilket ger oss möjlighet att hjälpa våra kunder på bästa sätt. Om du idag är bosatt i Storbritannien eller planerar att flytta dit och har funderingar på hur de nya reglerna kan påverka dig, kontakta gärna oss. Vi hjälper dig att analysera tillämpningen av reglerna på just din specifika situation.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *