Hur ska kryptovaluta deklareras?

Hur ska kryptovaluta deklareras?

mån 15 apr 2024

Handel med kryptovalutor har blivit allt vanligare de senaste åren, men det kan vara svårt att veta hur kryptotransaktioner ska deklareras.  Vi på Mazars kan hjälpa dig.

Handel med kryptovalutor har blivit allt vanligare de senaste åren och det uppstår många frågor hur sådana transaktioner ska beskattas och deklareras.

När du ska deklarera en kryptotransaktion behöver du t ex

  • bedöma vilka transaktioner du ska deklarera,
  • hur du har erhållit kryptovalutan,
  • hur omfattande din handel är och
  • vilken information du ska lämna till Skatteverket.

Även om du inte sålt kryptovaluta utan kanske bytt, betalat med eller lånat ut din kryptovaluta, kan det medföra att du ska deklarera försäljning av kryptovaluta. Fråga uppstår då vad som är försäljnings- och anskaffningsvärdet på de respektive valutorna. Olika kryptovalutor måste redovisas var för sig. Det går således inte att slå ihop sina totala vinster och förluster.  

För dig som innehavare är det viktigt att tänka på att beskattningsbara transaktioner kan finnas även om du inte kunnat tillgodoräkna dig någon faktiskt vinst. Så kan exempelvis vara fallet vid utlåning till en s.k. likviditetspool eller vid annan utlåning. Överföringarna av tillgångar beskattas även om det saknas faktiskt förmögenhetsökning.

Om du handlat i större omfattning kan Skatteverket anse att din handel utgör näringsverksamhet, vilket innebär att du är bokföringsskyldig och att särskilda beskattningsregler blir aktuella.

Om du erhållit kryptovaluta som ersättning i en transaktion uppstår frågan i vilket inkomstslag du ska beskattas. Kanske utgör det du mottagit ersättning för en tjänst, som ska beskattas som inkomst av näringsverksamhet eller som inkomst av tjänst, t ex inkomst av hobby.

Utför du mining och staking kan även det medföra frågor om redovisningen beroende på omfattning.

Handlar du med NFT eller rentav skins kan även frågor om moms bli aktuella där Skatteverket i nuläget har en väldigt restriktiv syn på skattesats och hantering.

Oavsett i vilket sammanhang du erhållit eller hanterat kryptovaluta är det viktigt att du har god ordning på dina transaktionsunderlag och sparar den information du erhåller i samband med transaktionerna. De kan behövas vid deklarationen eller om du får frågor från Skatteverket.

På Mazars har vi erfarenhet av den skattemässiga hanteringen av kryptovaluta och dessutom en processgrupp med god erfarenhet av att både förekomma och driva skatteprocesser. Det ger oss en god överblick av hur din deklaration ska utformas för att minimera de skatterättsliga risker som ofta förknippas med transaktioner i kryptovaluta.

Har du handlat med, eller på annat sätt mottagit eller avyttrat, kryptovaluta under 2023? Funderar du på hur transaktionerna ska behandlas skattemässigt? Välkommen att kontakta någon av våra skattejurister.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *