Rättshandling i strid med bolagsordningen ogiltigförklaras av kammarrätten

Rättshandling i strid med bolagsordningen ogiltigförklaras av kammarrätten

tor 07 mar 2024

Kammarrätten i Göteborg har i en dom (mål nr 3537–23) från 2023-12-18 meddelat att handling i strid med bolagsordningen och dess förköpsförbehåll inte medför ett civilrättsligt bindande avtal.

I målet aktualiserades en gåva av aktier, vars överlåtelse inte följt bolagsordningens ställda förköpsförbehåll vid tidpunkten för gåvans utfärdande. I 4 kap. 26 § aktiebolagslagen (2005:551) föreskrivs att en överlåtelse av aktier i strid med ett förköpsförbehåll är ogiltig. Vidare anges i 4 kap. 20 § aktiebolagslagen att den som vill överlåta aktier som omfattas av förköpsförbehåll ska anmäla detta till bolagets styrelse före överlåtelsen. I förevarande fall skedde inte detta förfarande, vilket resulterade i att bolagets övriga aktieägare inte fick möjligheten att tillämpa förköpsrätten i enlighet med förbehållet.

Skatteverket ansåg att gåvan, trots att dess utfärdande inte följt bolagsordningen, var giltig. Gällande är att om någon av parter vill väcka talan om rätten till förköp ska detta göras inom den tidsfrist som har bestämts i förköpsförbehållet, vilket i förevarande fall var två månader. Eftersom majoritetsägaren i bolaget synes ha varit medveten om aktieöverlåtelsen men trots detta inte väckt talan eller påkallat skiljeförfarande inom den angivna tidsfristen, argumenterade Skatteverket för att förköpsrätten hade upphört. Gåvan av aktier skulle därför anses vara fullbordad och följaktligen skulle gåvotagaren anses vara inträdd i gåvogivarens skatterättsliga ställning.

Kammarrätten argumenterar för att reglerna om utövande av förköpsrätt och de frister som är knutna därtill bygger på att förköpsförfarandet initierats innan överlåtelse har skett. Om detta inte har gjorts är överlåtelsen inte giltig. Omständigheten att en majoritetsaktieägare inte påkallar skiljeförfarande i fråga om förköp i de fall en överlåtelse av aktier blivit känd efter det att den skett kan således inte innebära att överlåtelsen blir giltig. Mot denna bakgrund fastställer kammarrätten i sin dom att en överlåtelse av aktier i strid mot bolagsordningens ställda förköpsförbehåll betingar en ogiltighet.

Domen är inte överklagad och har nu vunnit laga kraft.

Mazars välkomnar kammarrättens dom, som understryker civilrättens betydelse vid fråga om rättmätig ägare och således även skattskyldighet. Genom att ogiltigförklara en aktieöverlåtelse som strider mot bolagsordningen, däribland dess förköpsförbehåll, visar domstolen på väsentligheten av att säkerställa att aktiebolagslagens bestämmelser efterlevs vid rättshandlande. Vikten av att ha klara och tydliga bestämmelser gällande ägarförhållanden inom bolag samt noga beakta dessa vid juridiska transaktioner är således en lärdom som denna dom bringar.

Står du inför att överlåta aktier genom gåva eller andra transaktioner finns Mazars skattejurister till ditt förfogande vad gäller såväl skatte- som civilrättsliga frågeställningar och överväganden.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *