Betala rätt skatt från början

Betala rätt skatt från början

fre 10 nov 2023

Om du befarar att du kommer betala för mycket eller för lite skatt på dina inkomster kan du begära jämkning. Något som kan orsaka kvarskatt är om du har inkomster från flera utbetalare, medan exempelvis höga ränteutgifter kan göra att ditt skatteavdrag är för högt. Lämna in din jämkningsansökan senast 19 november för att beslutet ska gälla från och med januari 2024.

Jämkningsansökan

En orsak till att din arbetsgivare eller pensionsutbetalare drar för mycket skatt kan vara att du har höga avdragsgilla ränteutgifter. Nu när räntorna har gått upp kan det finnas anledning att se över vilken skatt som dras från dina inkomster och eventuellt justera det månatliga skatteavdraget. Det kan även finnas anledning att begära jämkning av andra anledningar, exempelvis om du endast arbetar en del av året eller om du har inkomster från flera utbetalare.

En begäran om jämkning kan ske oavsett om du betalar för mycket skatt eller riskerar kvarskatt.

Extra viktigt för dig som pensionär

Från och med 2023 gäller ändrade regler för vid vilken ålder du får lägre skatt på pension. För de som är födda 1957–1958 gäller nu den lägre skatten från och med det år de fyller 67 år. Med tanke på de nya reglerna kan det vara av särskild vikt att se över sin skatt.

Många av de som får kvarskatt är just pensionärer. Som pensionär är det ofta svårt att beräkna vad som är korrekt skatt och många får pension från flera utbetalare. Om du vill minska risken för kvarskatt och misstänker att det dras för lite skatt på dina inkomster, är ett alternativ att ansöka om jämkning hos Skatteverket. Vill du inte skicka in en begäran om jämkning går det även att frivilligt begära en höjning av skatteavdraget hos de olika pensionsutbetalarna.

Behöver du hjälp med din jämkningsansökan eller har frågor om din skattskyldighet är du välkommen att kontakta någon av våra skattejurister.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *