Tävling med travhäst mot ersättning är ekonomisk verksamhet

Tävling med travhäst mot ersättning är ekonomisk verksamhet

mån 29 jan 2024

Den 7 december 2023 slog en enhällig Skatterättsnämnd fast att tävling med travhäst i Sverige mot ersättning (garanterad prispeng) är ekonomisk verksamhet. Beskedet innebär att Skatteverkets inställning att travverksamhet aldrig kan vara momspliktig verksamhet är fel.

Frågan om tävlingsverksamhet med travhäst i Sverige mot ersättning är ekonomisk verksamhet, och därmed om avdragsrätt för moms finns vid inköp till sådan verksamhet och om sådan verksamhet ska registreras till- eller avregistreras från moms, är och har varit föremål för flertal domstolsprocesser. Dessa processer har initierats av Skatteverket efter att Skatteverket i ställningstagande 2021-04-13 ”Beskattningsbar person-gränsdragning mellan ekonomisk verksamhet och privat verksamhet, moms”, Dnr 8–902676, har funnit att tävling med travhästar i Sverige aldrig kan vara ekonomisk verksamhet.

Mot denna bakgrund ansökte Allmänna ombudet hos Skatteverket (Allmänna ombudet) om förhandsbesked för att få veta om verksamhet, som enbart består i att tävla med sina hästar, är en ekonomisk verksamhet. Allmänna ombudets uppfattning är – till skillnad från Skatteverket – att tävling med travhäst i Sverige mot ersättning är ekonomisk verksamhet.

En enhällig Skatterättsnämnd fann att tävling med travhäst där garanterad prispeng utgår är ekonomisk verksamhet. Grunden för det var sammanfattningsvis följande (notera att Skatterättsnämnden i de återgivna skälen nedan felaktigt benämner den garanterade prispengen som ”startpeng”, vilket dock inte har någon betydelse för sakfrågan).

Tillhandahållande av travhästar för deltagande i tävlingslopp mot ersättning i form av startpeng utgör en omsättning, ett tillhandahållande mot ersättning. Detta innebär att travhästägaren i sin under många år bedrivna verksamhet med travhästar i licensierad träning, vilka inte nyttjas privat, fortlöpande vinner intäkter i verksamheten.

Enligt Skatterättsnämndens mening saknar det betydelse att ersättningen, startpengen, är låg. I de fall EU-domstolen funnit att en självständig säljare i en fortlöpande verksamhet inte bedrivit ekonomisk verksamhet och att det därmed inte var fråga om en beskattningsbar person synes främst ha berott på att det inte ansetts föreligga en direkt koppling mellan tillhandahållandet av tjänsten och ersättningen.

Allmänna ombudet har överklagat förhandsbeskedet till Högsta förvaltningsdomstolen för fastställelse.

Den som deltar i en travtävling erhåller minst 1 500 kr för sin prestation. Denna ersättning är således en i förväg bestämd del av de prispengar som kan utgå som pris vid varje tävlingslopp. Prispengen blir högre ju bättre placering som nås, d.v.s. ju bättre prestation desto högre ersättning men numera lägst 1 500 kr för den häst som deltar i tävlingen och därigenom bidrar till denna. I dom HFD 2019 ref. 68 uttalade Högsta förvaltningsdomstolen att tävling mot garanterad prispeng är en tjänst mot ersättning (omsättning). Det innebär att den garanterade prispengen är momspliktig.

Den som fortlöpande företar transaktioner för att vinna intäkter bedriver ekonomisk verksamhet. Hästägare som löpande deltar i travtävling mot garanterad prispeng uppfyller således kraven för att bedriva ekonomisk verksamhet.

Att det finns en fysisk gräns för hur många gånger en häst kan tävla, att det saknas avtal som sträcker sig över lång tid, att avtal ingås inför varje tillhandahållande, att Skatteverket
tycker att ersättningen är låg och att hästägaren inte kan påverka ersättningsnivån (utan bara kan välja mellan att tävla och inte tävla) är utifrån ett EU-rättsligt perspektiv inte faktorer som har betydelse för bedömningen om det är fråga om ekonomisk verksamhet eller inte, vilket Skatterättsnämnden bekräftat genom sitt förhandsbesked.

Det saknas skäl att anta att Högsta förvaltningsdomstolen kan komma till annan slutsats än vad en enhällig Skatterättsnämnd gjort.

Mazars är expert på hästbeskattningsfrågor och är inblandade i flera utredningar och processer om hästbeskattning. Har du frågor på vad vi skrivit ovan eller hur skattesituationen för din hästverksamhet ska bedömas är du välkommen att kontakta oss på Mazars.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *