Höjd ränta på skattekontot – betala din kvarskatt före den 1 november

Höjd ränta på skattekontot – betala din kvarskatt före den 1 november

ons 26 okt 2022

Från och med den 1 november höjer Skatteverket räntan på kvarskatt och anstånd med skatt, från 1,25 procent till 2,5 procent. Samtidigt kommer det för första gången sedan 2017 att utgå intäktsränta på skattekontot om 1,125 procent.

Anledningen till höjningen av kostnadsräntan är att den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar, som skattekontot bestäms utifrån, har höjts, skriver Skatteverket i ett pressmeddelande. Kostnads- och intäktsräntan beräknas efter den så kallade basräntan. Basräntan har nu fastställts till 2,5 %. Kostnadsränta debiteras i två nivåer, dels motsvarande basräntan, dels motsvarande basräntan plus femton procentenheter. Intäktsränta, som på grund av den tidigare låga basräntan inte utgått sedan 2017, beräknas till 45 % av basräntan.

Den som har en obetald kvarskatt att betala och som har förfallodag efter den 1 november kommer att få betala den nya räntan från och med det datumet. Har man redan betalat kvarskatten eller gör en betalning som bokförs på skattekontot före den 1 november påverkas man inte av höjningen.

Den höjda basräntan påverkar även företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter.

Genom räntejusteringen höjs också den höga kostnadsräntan, vilket är den ränta som tas ut för skuld som inte är betald på förfallodagen. Kostnadsräntan höjs från tidigare 16,25 procent till 17,5 procent. Dessutom höjs intäktsräntan på belopp som är innestående på skattekontot, från 0 procent till 1,125 procent.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *