Att tänka på inför årsskiftet 2023/2024

Att tänka på inför årsskiftet 2023/2024

tis 12 dec 2023

Juletid är kommen och ett nytt beskattningsår väntar runt hörnet. Inför årsskiftet och det nya beskattningsåret finns det vissa punkter som kan vara viktiga att tänka på utifrån ett skatterättsligt perspektiv, både som privatperson och som företagare. I detta blogginlägg ska Mazars Skatt översiktligt redogöra för dessa.   

Tips för privatpersoner

Betala dina fakturor för ROT- och RUT-arbete innan årsskiftet

ROT-avdrag och RUT-avdrag räknas ihop och får som högst uppgå till 75 000 kronor per person och beskattningsår. Det är betalningstidpunkten som styr vilket beskattningsår som underlaget för skattereduktionen är hänförligt till. För att undvika att skattereduktionen för det utförda arbetet år 2023 räknas mot det begränsade ROT-avdraget och/eller RUT-avdraget som du är berättigad till under kommande beskattningsår, bör du därför se till att betala obetalda fakturor innan årsskiftet.

Löneväxla

Brytpunkten för statlig inkomstskatt om drygt 51 000 kronor kommer inte att höjas under år 2024, trots rådande inflation. Detta innebär i praktiken en skattehöjning för många, varför det kan rekommenderas att du som arbetstagare ser över dina möjligheter att löneväxla. Att löneväxla innebär enkelt förklarat att hela eller delar av bruttolönen omvandlas till tjänstepensionssparande. Arbetstagaren beskattas för den del av lönen som är föremål för löneväxling först när pengarna betalas ut som pension. Detta resulterar i de flesta fall i en lägre total skatt.

Löneväxling rekommenderas särskilt för arbetstagare som tjänar över 50 000 kronor i månaden. I de fall en arbetstagare tjänar mindre än 50 000 kronor i månaden kan löneväxlingen nämligen minska olika socialförsäkringsförmåner, däribland den allmänna pensionen, sjukpenningen och föräldrapenningen.

Ansök om bostadsuppskov

Du som har sålt din bostad med vinst utan att begära uppskov kan begära det i efterhand – upp till fem år tillbaka i tiden. Detta gäller under förutsättning att du året efter försäljningen köpte en ny bostad och flyttade in i den senast den 2 maj det andra året efter försäljningen. Med anledning av femårsfristen bör du som sålt din bostad år 2017 och vill ansöka om bostadsuppskov i efterhand göra det innan årsskiftet – annars försvinner din möjlighet till bostadsuppskov för den vinst som är hänförlig till försäljningen för gott.

Den årliga räntan på 0,5 % på bostadsuppskov slopades från och med januari år 2021 för både gamla och nya uppskov. I de fall du sålt din bostad mellan år 2017–2020 och i efterhand blir beviljad uppskov kan du få tillbaka den skatt som du har betalat på kapitalvinsten med 22 % men med avdrag för uppskovsräntan till och med år 2020.

Kvitta dina förluster mot vinster

Vissa förluster och vinster kan kvittas mot varandra om dessa har realiserats under samma år. I de fall du har gjort förluster förevarande år bör du därför se över dina möjligheter att kvitta dessa förluster mot vinster. Om du har ett innehav som kan avyttras med vinst och dessutom är kvittningsbart mot dina förluster, kan det vara lönsamt att vidta en försäljning av detta innehav innan årsskiftet.

I de fall du förevarande år saknar en vinst att kvitta dina förluster mot men har ett uppskov kan du även välja att återföra uppskovet eller del av uppskovet (lägst 20 000 kronor per år) till beskattning och kvitta det mot årets förluster – med reservation för vissa inskränkningar.

Dela upp räntekostnader mellan dig och din make

Det kan vara fördelaktigt att omfördela ett lån som har tagits gemensamt av dig och din make i de fall ni inte har lika stora förluster förevarande år. Skattereduktion för underskott i kapital medges med 30 % upp till 100 000 kronor. För underskott som överstiger 100 000 kronor medges skattereduktion dock endast med 21 %. Genom att utföra en omfördelning av lånet, så att både du och din make kommer så nära taket på 100 000 kronor som möjligt, kan den skattereduktion om 30 % som erbjuds för underskott i kapital upp till 100 000 kronor maximeras. Detta är givetvis under förutsättning att du och din make har skattepliktiga inkomster så att skattereduktionen kan få någon praktisk verkan.

Gör en extra inbetalning för att undvika kostnadsränta

I de fall du som privatperson misstänker att du har betalat för lite skatt har du möjlighet att göra en extra inbetalning senast den 12 februari för att undvika kostnadsränta. Låg kostnadsränta uppgår till 5 % och räknas på kvarskatt som överstiger 30 000 kronor från den 13 februari och på kvarskatt som understiger 30 000 kronor från den 4 maj. Samma datum gäller för företag med kalenderår som räkenskapsår. För övriga brutna räkenskapsår gäller att en fyllnadsinbetalning ska företas senast den 12:e i den andra månaden efter avslutat räkenskapsår för kvarskatt överstigande 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta.

Tips för företagare

Starta ditt fåmansföretag innan årsskiftet  

Regelverket för kvalificerade andelar tillämpas endast för det innehav som du ägde vid ingången av beskattningsåret. I de fall du planerar att bilda ett nytt aktiebolag under år 2024 är det därför fördelaktigt att bilda bolaget innan årsskiftet så att du kan tillgodoräkna dig ett schablonbelopp i lågbeskattat utdelningsutrymme för år 2024.

Se över ditt löneuttag som fåmansföretagare

Inför årsskiftet rekommenderar vi alla fåmansföretagare att se över sina löneuttag. Den lön man tar ut från sitt fåmansföretag har nämligen en avgörande betydelse för hur stor kapitalbeskattad utdelning man kan ta ut på sina kvalificerade andelar mot en lägre skattesats (20 %). För att du som fåmansföretagare ska få tillgodoräkna dig det lönebaserade utrymmet vid beräkning av gränsbeloppet för år 2024 enligt huvudregeln gäller att du uppfyller löneuttagskravet för år 2023. Detta löneuttagskrav innebär att ägaren eller närstående till denne under år 2023 måste ha tagit ut kontant lön som motsvarar minst 713 280 kronor eller 445 800 kronor + 5 % av företagets kontanta lönesumma. Läs mer om löneuttagskraven i vårt tidigare blogginlägg här.

Köp inventarier innan årsskiftet

I de fall ditt företag har kalenderåret som räkenskapsår och under året har gått med vinst kan det vara till fördel att köpa inventarier innan årsskiftet. Att köpa inventarier innan årsskiftet ger nämligen möjlighet till en skattemässig avskrivning för ett helt år trots att ägandet endast varat i några dagar.

Lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration vid behov

Om du uppskattar att resultatet i ditt företag nästkommande år kommer att skilja sig från tidigare beskattningsår, kan det vara till fördel att lämna in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket i vilken du justerar den preliminära skatten som ditt företag ska betala kommande år. På så sätt kan ditt företag undvika att påföras eventuella kostnadsräntor som har orsakats av underskott av betald skatt men även undvika att kapital i företaget blir bundet hos Skatteverket tills dess det är tid för skatteåterbäring.

Julklappar till anställda

Vi vill avsluta detta blogginlägg med att återigen påminna om vad som gäller för julklappar till anställda. En julklapp till en anställd är skattefri i de fall värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Om värdet överstiger detta belopp blir det fråga om en skattepliktig förmån från första kronan för den anställde.

Du kan läsa mer om skattefrågor i samband med stundande högtider och festligheter här.

Om du som privatperson eller företagare önskar skattemässig rådgivning inför årsskiftet eller det kommande beskattningsåret är du varmt välkommen att kontakta oss på Mazars Skatt.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *